Friday, 14 December 2012

Belajar Untuk Menghargai

Assalamualaikum..

Tarikh 12.12.12 hanya sekadar tarikh. Tapi bagi saya, there's nothing special with 12.12.12. Saya tak tahu nak mulakan cerita dari mana, tapi apa yg cuba saya ceritakan kat sini salah seorang drpd orang yg rapat dgn saya akan menyambung pelajaran ke Jepun dalam peringkat Master & insyaAllah hingga ke PhD.




" Fiqah, sy dpt sambung belajar. Awl Januari nnt sy akan ke Jepun. Awk jaga diri tau,"

Saya tak tahu saya patut gembira atau sedih atau...ntah, lah. Saya tak tahu. Saya pun tak tahu kenapa saya rasa lain mcm sgt2 bila dia cakap dia nak pergi jauh. Serious, tak tipu nih! Cukuplah saya namakan dia sebagai A. Saya kenal dgn A tak ada lah lama sgt. Lebih kurang 3 tahun. A memang lahir drpd keluarga yang berpelajaran tinggi. Setahu saya adik beradiknya yg lain tak ada yg belajar di universiti tempatan. Sumenye overseas, uollsss!! Dia sorang je terlepas kat UKM tu. Saya berkawan dgn A ni pun kebetulan je. Dia ni kawan kpd kawan saya. Dia jenis yg ramah & suka tegur2 org sesuka hati. Hahaha.. Tapi saya tahu dia baik. Dia selalu usik saya. Selalu cakap mcm ni..,

" ...ustazahhh, cuba senyum sikit,"

Saya layan dia mcm kawan2 biasa. Memang lah mula2 kenal tu rasa mcm menyampah gila sebab....xtau lah sebab apa, tapi memang menyampah lah. Dia suka ejek saya kurang kalsium, sebab tu rendang je. Haishh, menyirap betul! Tapi dalam perangai gila2 + sengal tak boleh blah, saya respect dia dlm beberapa hal. Pertama, suara dia sangat2 merdu bila mengaji al-Quran. Kedua, dia sangat mementingkan agama & menjaga solat. Ketiga, lagu2 dlm laptop, ipad, mp3, mp4, i-phone dia yg mahal tu pun penuh dgn zikir2 & lagu2 nasyid je! Haa kau, aku yg "ustazah" ni pun guna lagu Korea buat ringtone! Hahaha..

Saya tak tahu mana dia dpt no telefon saya. Yang plg saya tak boleh lupa, dia add saya sbg friend kat FB tapi saya tak approve pun friend request dia tu. Lebih kurang 2 bulan jugak lah. Last2 dia pergi "approve"kan diri dia sendiri bila saya online dan tinggalkan laptop saya. Lagi sekali dia buat perangai bila saya block dia dari FB. Saya tak tahu mcm mana dia boleh dapat password FB saya & pergi unblock akaun FB dia! Boleh rasa tak sakitnya hati saya time tu?? Tapi saya tak tahu kenapa saya tak block je dia balik. Hahaha..

Saya kenal family dia. Saya pernah jumpa mak ayah dia. Dia pernah cakap yg dia mahukan hubungan yg lebih serius. Semua adik-beradiknya berkahwin dalam usia yg awal. Jadi, kononnya dia tak mahu "memecahkan tradisi" keluarganya. Konon2 ler tuuu.. Tapi, gila ke apa ajk saya kahwin time belajar?? Nak kena sembelih dengan abah?? Adik-beradik dia ye lah kahwin awal, adik-beradik aku mana ada! Lagi pulak dgn perangai dia yg separa sewel tu, siapa yg nak kahwin dgn dia?? Ermmm..tapi bila masing2 dah jauh, kdg2 rindu jugak dgn perangai separa sewel dia tu. [hahaha...malunyeeee... :P ]

Tu lah orang cakap, kita selalu buat tak tahu je dgn benda yg ada kat depan mata. Bila dah tak ada, baru nak mencari. Hahaha.. Saya bercadang nk bagi cd zikir kawan saya sebelum dia berangkat nanti. Dah memang itu yg dia suka kannn... Lagi 1 biar dia ingat Allah sket bila ada kat tempat orang. Jangan nak dok gatai sgt p usha awek Jepun! Hahaha.. So, gud luck utk awk. Kalau ada jodoh kita, ada lahhh. Tapi 5 tahun tu bleh tahan lama lah jugak. Macam2 benda boleh jadi. Bila awk balik, awak dah 30 & saya 29 tahun. Tak pun ntah2 time tu saya dah ada 2 orang anak & awak pun dah kahwin dgn awek Jepun! Hahaha.. Anyway, all the best! ^^



*berani tulis kat sini sebab saya tahu dia jarang gila2 on9..lps tak suka baca blog org perempuan..lg blog2 lagha mcm ni..hehehe :P

Wednesday, 28 November 2012

23 tahun, alhamdulillah..


Assalamualaikum...

25 November 2012, genap umur saya 23 tahun. Saengil chukae hamnida, Pika! Hehe.. Alhamdulillah, Allah beri peluang kat saya utk teruskan hidup di umur 23 tahun. Kalau nak fikir balik, dalam tempoh umur 23 tahun, entah berapa sangat lah amalan yg dah ada ni. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang kepada semua hamba-Nya. Nikmat umur yg Dia bagi utk kita tingkatkan amalan, bukan utk suka2 je. So, jom tingkatkan amalan! J

Jap2, nk buat special dedication kat ibu & abah sempena ulangtahun kelahiran beta ni. Hehehe..

Terima kasih utk ibu & abah yg dah m’besarkan & m’didik org selama 23 tahun ni. Ibu & abah beri org didikan agama yg insyaAllah cukup utk bekalan dunia & akhirat. Ibu & abah beri pendidikan yg terbaik utk org. Terima kasih utk sumenya. Terlalu banyak sampai tak tertulis! Terima kasih ibu! Terima kasih abah! J

Ok, habis...... ;)

So, nk diringkaskan citer tahun ni saya meraikan hari lahir saya bersama kawan2 baru! Kak Ada, Aswad, Kak Lina & Azrin. Tak sampai 3 bulan pun kitorang kenal, tp rasa mcm dah bertahun2 b’kawan. Start drpd 24hb mlm tu kitorang dinner mkn steamboat sesama, lps tu tepat pukul 12 mula la diorang pasang lagu2 birthday. English, Korean version sume keluar! Time tu of course la saya dah senyum smpai ke telinga. Nak kata happy, confirmlah!! Hahaha.. Orang raikan hari penting kita kan?! :P Lps tu dah alang2 mlm kat Shah Alam, pergi lah singgah I-City jap. Masuk 6D Theater tgk citer hantu. Apa ntah tajuk dia, lupa dah! Ok, kat sini saya yg beriya ajak Kak Ada masuk sbb kalau nak ikutkan Kak Ada mmg tak nak masuk. Takut tak boleh tido bila tgk citer2 hantu.  Tp last2 bila kat dalam saya yg menjerit kuat. Kak Ada duduk relax je kat sebelah. Hahaha..bukan takut, cuma terkejut je! Hehe.. :P Lagi best bila sampai part yg last, Kak Ada dah cakap awal2,

“Ni nanti last2 ada hantu keluar kat tengah2 tu...”

Kak Ada dah tgk citer ni sementara kitorang tunggu turn nak masuk tadi. Ok, fine. At least saya boleh cuba kurangkan kadar jeritan dan buat2 je la mcm terkejut kalau nak menjerit sangat pun! Hahaha..

At the end, thanks a lot to mereka2 sudi meraikan hari peningkatan umur saya. Kak Asy Shuhada, Aswad Khawarie, Kak Mazlina & Azrin si Bunga April. And the last but not least to Daus si dongseng yg terus dtg Shah Alam lps habis program kat Melaka. Kitorang appreciate gila usaha gigih kau, dongseng. Hehehe..  Thanks jugak kpd sume yg wish via SMS, BBM, Whatsapp, FB & mcm2 lah. Twitter je tak ade sbb sy malas nk main twitter. Hmm, dah 23 tahun dah. Tahun depan 24 tahun, tahun tahun depan 25 tahun, tahun tahun tahun depan 26 tahun. Thank you Allah for all Your blessings. Semoga peningkatan umur ini akan menjadikan sy & kita sume  insan yg lebih beriman & bertaqwa. InsyaAllah... J




Thanks uollsss for the birthday celebration! Walaupun simple tak ada kek, sesi baling2 tepung.. tapi best gila. Serious, tak tipu! ^^ 
May Allah preserve this noble friendship. Aaminnnn.... :)

Saturday, 17 November 2012

Nilai Seorang Cousin


Entri kali ni sy dedikasikan khas utk seorang cousin. Fify Yurika @ nama jawanya Nur Hafifyn.  Seorang cousin yg telah bnyk berkorban jiwa dan raga utk sy sepanjang pengajian kat UKM. Haha..berkorban sgt! Ok, malas nk kasi ayat bunga2, kang takut dia jatuh cinta pulak kat sy. Hahahahaha.. :P

Besarnya tanggungjawab dia sbg cousin sy. Hahaha.. Bila agak2 stress dgn assignment, dia selalu ada utk sy angkut ke sana ke sini. Jalan-jalan tak kira lah pergi mana pun. Lepas tu perangai sy pulak selalu buat janji last minute. Selalu lepas dah confirm nak jumpa, sy selalu dera dia & akan ckp mcm ni..,

“ Turun tggu kat tepi jalan. Aku malas nk naik blok kau. 5 minit lagi aku sampai,”

Tu kalau sy yg ajak dia keluar. Tapi dia ni setiap hari Selasa & Sabtu tekak dia akan gatal nk makan nasi kerabu pasar malam Bangi. Kdg2 sy pun sama gak, tp saja nk bg yg ajak. So, bila dia ajk sy keluar, sy pun kasi ayat poyo sket. Ngeh3 :P

“Aku tau kau tunggu aku, bkn aku tunggu kau..” 

Sebenarnya sy malas + segan nk tunggu sorg2 kat tepi jalan kolej dia tu. Rasa mcm sesuatu yg memalukan pulak bila budak perempuan naik motor tunggu org kat tepi jalan. Nanti org ingat sy minah rempit even sy dah pakai sweater fakulti! Hahaha.. [macam laaa ada org nk pandang aku! :P]

Beliau juga seorang yg pandai amik hati. Satu peristiwa yg akan ingat smpai bila2. Biasanya lps maghrib adalah masa sy utk membasuh baju. Ok, sepanjang sy kat UKM, sekali je sy sukarela basuh baju pakai washing machine. Lepas tu taubat tak nak lg dah! Sebab sy tak puas hati langsung dgn keberkesanan mesin basuh tu membasuh baju sy! Serupa mcm tak basuh. So, selepas kejadian itu, walau sebanyak mana pun baju sy, sy akan basuh sendiri. Manually! Tapi kalau agak2 malas & buat2 tak ada masa nk basuh baju, weekend sy balik rumah angkut sume baju sekali, basuh kat rumah. Habis cerita! Ok, balik kpd cerita cik cousin sy td. Time2 basuh baju tu dia call & of course la sy tak angkat kan?? Pejadahnya basuh baju bawak hp. Lps tu balik bilik tgk b’deret missed calls! Rupanya dia nk ajk sy keluar mkn dgn geng2 kitorang yg lain & bila sy call blk, dia dah sampai kedai mkn! Waaaa, frust! Dah la time tu mmg lapar gila! Dan satu benda yg buat sy syg dia lebih sket adalah sbb dia mmg dah faham perangai sy yg cpt merajuk nih! Hahaha.. Cpt2 dia tanya sy nak makan apa & dia kata nnt dia hantarkan. Mood dah tak baik tapi lapar. Order lah jugak! Kang kebulur pulak tgh2 malam. Huhu.. Lps tu dia hantar kat sy & time nk bagi duit dia kata tak payah, dia belanja sebab dia rasa serba salah tinggalkan sy. Hahaha..time tu rasa mcm tacing jap. Kalau tau dia nak belanja, order yg mahal2 sket tadi! :P

Kitorang selalu dinner sesama. Lepak kat café kolej dia. Tak ada lah sedap mana pun tp better la dari makan sorg2 kat bilik sambil menghadap movie. Sampai dialog movie tu pun sy dah boleh hafal sbb selalu dok ulang movie yg sama! Hahaha.. Time makan dia selalu jd mangsa buli sy. Mintak tolong dia amikkan itu ini. Haha, sy kan tetamu. Haruslah kena layan sy kan??! :P Suruh amik sudu garfu, orderkan air, amikkan tisu, amikkan sos, kicap, segala mak nenek yg ada.. Lepas tu nak makan kat meja yg menghadap tv. Ada ke tak ada, dia kena cari jugak! Haha.. Besar pengorbanan dia ni. Lagi sadis, kat FB, Skype pun kena buli! Sampai kdg2 tu dia cakap kat sy mcm ni..,

“Haishh..kau sorang je yg aku layan mcm ni. Aku pun tak tau nape…” Lps tu buat muka tak ada perasaan. Hahahaha..haishhh..cousin siapa lah ni??

Bila ingat2 balik sume ni serious tacing sorg2. Dia tak pernah berkira dgn sy. Kdg2 dia jugak jd tempat sy lepaskan geram! Terpaksa menadah telinga dgr setiap bait2 bebelan & leteran sy yg penuh bermakna. Hahaha.. Thanx for everything, Fi! Kau jgn bagitahu mak kau pulak aku selalu buli kau ni. Kalau tak, balik Muar siap lah kau!! :P

gambar kitorang yg paling "romantik". selalu kalau bergambar ntah hape-hape ntah!hahaha.. :P



p/s : Jemput aku time majlis kawen kau nnt. Aku nak jadi flowergirl utk majlis kau. Hua3 :PPP

Monday, 29 October 2012

23 Oktober 2012 : Thank you, Allah!


Assalamualaikum w.b.t



23 Oktober 2012 : I’m officially graduated!! Haha.. Lama kot dok tunggu tarikh ni. Syukur, alhamdulillah Allah permudahkan sume urusan. Masuk dalam DECTAR tgk parents yg datang dgn muka yg happy gila. Yelah, mak ayah mana yg tak happy tgk anak2 diorang berjaya. Mcm tu jugak ibu & abah sy. :)

Kalau nk diingat semula, seriously memiliki ijazah dalam bidang agama TAK PERNAH jd pilihan sy zaman sekolah dulu. Bila tanya psl cita2, jawapan yg pernah keluar nak jd scientist lah, lawyer lah…nak jd ustazah jauh sekali!! Nak jd reporter pun ada sebab dulu kecik2 berangan nk interview Siti Nurhaliza. Hahaha..lagha sangat! Padan lah tak dapat! :P

Sy ingat lg time kecik2 dulu, sy pernah terdengar ibu cakap mcm ni kat sy..,

“ Anak2 perempuan ibu kalau boleh biarlah ke sekolah agama…”

Time tu sy fikir, nape mesti sekolah agama? Abang sy elok je ibu abah sy hantar ke sekolah lelaki, nape tak nak hantar kitorang kat sekolah perempuan? And at the same time sy dpt rasakan minat sy lebih kpd Sains & hajat sy memang nk masuk sekolah Sains. Bila dgr ibu nak hantar  sy ke sekolah agama, sy terus tgk diri sy. Sy tak minat langsung bidang agama. Seriously, sy dlm kategori bukan budak yg baik2, budak alim2. Family sy pun biasa2 je. Kalau tak dapat sekolah Sains pun, sy nak masuk sekolah biasa je sebab sah2 lah ramai kwn2 sy dr sekolah rendah dulu. Sampailah time darjah 6 sy kena ambil exam PSRA. PSRA ni exam kira mcm exam kelayakan nak masuk sekolah agama. Rasanya sume sekolah rendah agama negeri ada exam ni. Something yg buat sy ingat sampai sekarang ialah ibu sy pernah ckp yg ibu sy puasa time sy exam tu. Dengan minat tak minat, tak study, jwb exam main2 je & ambil exam sebab takut dgn abah last2 result exam sy dapat mumtaz! Mcm tak percaya! Ustazah sekolah call rumah suruh sy dtg sekolah ambil result. Lps tu ustazah bg sekali offer letter utk masuk sekolah agama. Time tu org yg plg happy sah2 lah ibu sy. Sampai masa sy didaftarkan kat sekolah agama. Time tu dlm kepala sy fikir sekolah agama ni pakai tudung labuh2, tak boleh nak b’kwn sgt lelaki perempuan & mcm2 lg lah benda negative. Tak ada yg positive! Tp dalam tak minat tu sampai SPM jugak lah sy stay kat sekolah agama. Lps SPM fikir dah tak nak dah ambil bidang agama. Tapi org selalu ckp, apa yg kita tak nak tu lah yg dtg kat kita. Lepas SPM, sy dpt offer sambung STPM kat KISAS. Dari sini sy dpt rasa aturan Allah tu cantik sgt. Kat KISAS ni lah sy dpt belajar something yg sgt2 berharga. Berada di Bumi Waqafan tempat lahirnya ilmuan-ilmuan hebat sy mula kenal apa itu tarbiyyah, sy kenal apa erti ukhwah. Awalnya sy confuse dgn tujuan sy belajar kat situ. Sampailah seorang drpd sahabat berkata kpd sy yg insyaAllah sy takkan lupa sampai bila2..,

“Kalau kita ikhlas nak belajar ilmu Allah, Allah buka banyak peluang utk kita. Kalau kita kejar ilmu dunia, kita dpt ilmu dunia. Tp kalau kita cari ilmu akhirat, insyaAllah dunia akhirat kita dpt..”


Dari situ sy mula fikir. Dengan hidup yg masih tak ada tujuan sebab apa yg sy minta sumenye jauh drpd sy dan sy dpt sume yg sy tak nak, sy pegang kata2 sahabat sy td. Dari situ sy mula ikhlaskan hati nak belajar. Dari situ jugak sy mula rasa seronoknya dpt belajar bidang agama! Habis STPM, time nak isi boring UPU, sy plan nak apply psikologi sebab sy minat psikologi sejak tingkatan 4. Time tu lg sekali sy dalam dilema. Last2, sy isi Psikologi UIA as a 1st choice, Psikologi UKM as a 3rd choice & bidang2 agama sumenye kat bwh2. Akhirnya sy ditawarkan ke UKM dalam bidang Pengajian Islam (Pengajian Dakwah & Kepimpinan). See, pengajian Islam jugak! Tp kali ni sy redha dgn takdir. Sy percaya pasti ada hikmahnya. Thn kedua sy ditawarkan mengambil modul kaunseling sebagai minor pengajian. Happy sgt2!! Kat sini sy teringat kata2 sahabat sy td.  Dan selepas 3 tahun, sumenye selesai. Alhamdulillah.. Selama hayat 23 tahun, rupanya ini yg sy cari. Thanks to ibu & abah yg tak pernah putus berdoa & berharap sy menjadi siapa sy skrg. Segala ketentuanNya ada hikmah tersendiri & hikmahnya skrg sy berusaha utk jd hambaNya yg lebih baik. :)

 





I received nothing I wanted..
but I received everything I needed..
Thank you, Allah……….

Thursday, 11 October 2012

backpackers pre-reunion.. ;)

Assalamualaikum w.b.t


Sabtu lepas sy selamat melarikan diri ke Bangi. Meninggalkan kerja & kwn2 sekolah yg sibuk nk ajak jumpa. Sorry uollsss.. Bukan I tak nak jumpa uollss tp I ada hal penting dan sgt penting nak kena pergi sana. Nak jumpa member kat UKM & ambil slip utk ambil jubah konvo 13hb nnt + nak jumpa geng2 backpackers ke Korea hari tu. Hahaaa..nmpak mcm penting tak??? ;P



Ok, citer bermula apabila geng backpackers ajk jumpa pd tarikh 6 Oktober. Kebetulan Devotees ada show kat IPG Bangi & boleh la pow Halim suruh belanja makan!hahaha..Ttibe rasa diri sgt penting & dihargai sebab mmber skolah pun ajk jumpa gak pd tarikh yg sama. Rinduuuu katanya. Perghhh, ada jugak org rindu aku!hahaha... :P

Ptg tu ibu & abah hantar ke Shah Alam. Ok, nampak mcm gedik sket sebab nak pergi Shah Alam je pun sampai nk berhantar2. Tp nk buek cemano?? Ibu abah den kasi den drive sorg2 jauh2.Huhu.. Sampai Shah Alam jumpa Kak Lina & stay jap kat rumah Kak Lina kat sek. 4. Kak Ada pulak ada kelas sampai pukul 7.30 mlm kat UiTM. So, plan cantik2 lps maghrib terus ambil Kak Ada & gerak pergi Bangi. Konsert kat IPG katanya start pukul 9.30 mlm. Kalau ikutkan sempat je keluar dari rumah lepas Isya' lps tu drive relax2. Tp kitorang kena pergi ke Kajang dulu sebab nk ambil sorg lagi member yg telah me'reserve'kan tiket kitorang utk tgk konsert tu. Azrin namanya. So, Kak Ada drive kereta mcm hantu. Hahaha..Kak Ada, kita geng! Suka drive laju2!!wahahahaha... Sampai Kajang sesat la pulak nak cari rumah si Azrin ni. Sy ni nama je 3 tahun duduk kat Bangi tp jalan2 kat Kajang tu sumpah sy tak tau! Area Bangi boleh lah... Tu pun kdg2 sesat larat. Nasib baik Kak Lina ada sebab Kak Lina pun dulu study kat KUIS. Fuhhh... Menguji kesabaran jugak sebenarnya nak cari rumah Azrin ni. Asyik salah masuk jalan je. Ada sekali tu sesat kat mana ntah. Jalan tu serious gelap. Lps tu msg2 rasa lain macam. Dari dgr lagu lagha2 kat Hot FM terus tukar pasang lagu2 zikir Halim! Huhuhu.. Lps jalan jauh sket baru Kak Lina citer rupanya ada kubur kat tempat kitorang sesat td. Tp Kak Lina tak nak cakap sebab risau kitorang jd takut. Perghhhhh..patutlah rasa semacam je!

Sampai IPG pukul 11 mlm. Konsert sah2 lah dah start. Sampai pakcik guard IPG tu pun tanya nape kitorang lambat. Eh2, pakcik ni...bukannya kitorang yg buat konsert pun! Hahaha.. Tapi maybe sebab dah lmbt sgt kot. Prihatin betul pkcik tu. Boleh dpt award "Guard Paling Prihatin" lah mcm nih! Hahahaha... ;P Sempat lah tgk Devotees nyanyi 2 lagu. Jadi laaa drpd tak dapat tgk langsung. Lps konsert habis ktorang makan ramai2 kat Perantau Hill dgn Devotees & PA Devotees bersama awek beliau. Haha.. Nak cari tomyam sebab tomyam kat Bangi mmg sedap! Lagi2 kalau dpt mkn kat BBB. Wallaweyyhhhh..mmg terbaik lah tomyam kat situ! Nasi putih, tomyam + telur dadar. Menu wajib zaman study dulu! ;) Tp sayangnya tomyam kat Perantau tak sedap. Sungguh frust!! Sebab dah pukul 1 pg + lapar gila + org belanja [hehehe..], tak fikir dah sedap tak sedap. Telan je apa ada. Syukur, alhamdulillah.... :) Kat sini jugak kenal dgn 2 lagi org kuat Devotees. Kak Faizah & Sumayyah. Ok, tetiba rasa mcm segan. Terpinggir sgt2. Diorang sume dah lama kenal dgn dak2 Devotees tp sy kenal Halim sorg je! Hahaha.. Rasa mcm nk makan dalam kereta je. Segan2!!

Sebelum hantar Azrin blk Kajang, singgah UKM jap. Jumpa mmber nak ambil slip. Time tu dah pukul 2.45 pg. Bestnya UKM sebab boleh keluar masuk sesuka hati bila2 masa je. Hahaha..sebab tu I sayang UKM sangat2!!!!! >.<  Lps hantar Azrin, terus drive blk Shah Alam & sampai rumah Kak Lina pukul 4.30. Ok, yang ni ibu dgn abah tak boleh tahu. Kalau tak, confirm kena tibai kat rumah! Hahaha.. Gosip2 jap org dah nak azan subuh kitorang baru nk tdoq! ;P

Kak Ada, Kak Lina & Kak Faizah.. bila dgn kakak2, rasa diri ini adik2 sgt! muahahahaha ;p

Pagi ahad lps breakfast Kak Lina hantar sorg2 balik. Kak Ada ambil bas kat sek. 17, Kak Faizah & Sumayyah kat KTM Shah Alam & last skali Kak Lina hantar sy balik kat KTM Sg. Buloh. Kat situ ibu dgn abah dtg ambil & pergi makan2. Ahad tu birthday abah! Ada rezeki lebih sket so sy bwk 1 family g makan2. Rezeki kali ni org bwk  g makan2 je la dulu ek. Esok2 kalau rezeki lebih lebih lebih lg org bwk g jln2 pulakkk. Kot2 org bwk g Korea ke. Hua3.. ;P  "HAPPY BIRTHDAY, ABAH!! "


Friday, 5 October 2012

hanya tinggal sejarah




Adam,
Jujur, aku bersyukur hadirnya dirimu,
Namun,
Seandainya dalam penantian ini kau temui Hawa yg lebih baik daripadaku,
Yang boleh membawa dirimu lebih dekat kepada Dia,
Pergilah kepadanya,
Tinggalkan aku,
Kerana tidak ada hak bagi diriku untuk menghalangmu,
Dalam keadaan sekarang aku hanya boleh menjanjikan setia,
Dan doa untuk kita,
Tapi apakan daya,
Aku punya cita-cita,
Pelajaran menjadi yg utama,
Jika kau lihat aku gembira bersama teman-teman,
Percayalah,
Jauh di sudut hati ini pasti akan terdetik memikirkan dirimu juga,
Aku cuba untuk setia,
Tetapi jika kesetiaan ini benar-benar menguji kesabaranmu,
Maafkan aku,
Benar kata mereka,
Walau sekuat mana kasih kita,
Walau sesetia mana pun kita,
Seandainya Dia tidak mencatatkan jodoh kita bersama,
Kita tetap takkan bersama,
Jika ada jalan lain yang kau pilih selain aku,
Pergilah,
Aku redha,
Dan aku yakin,
Jika tertulis bukan jodoh kita untuk bersama,
Dia telah menggantikan yang lebih baik untukku,
Dan untuk dirimu, Adam...


Saturday, 29 September 2012

Untuk Kite2 Aje... ^^

Assalamualaikum w.b.t



Ok, 1st skali nk ckp entri ni masih lg ada kaitan dgn Korea. Hahaha.. Sukeeeeeeee Korea sgt2!! Ibu dgn abah pun dah t'jangkit perangai suka tgk citer2 Korea. Blk keje mlm2 tgk ibu dgn abah tgh dok lepak dpn tv layan citer Korea kat Astro. Bagus2. Ni baru la namanya ibu bapa yg tak henti2 m'beri sokongan. Hahaha..

Balik Korea terus demam! Nasib baik tak teruk. Kalau budak2 kecik demam org tua2 kata maybe nk tumbuh gigi, sy ni plak demam sebab nk pandai cakap Korea kot! Hua3.. ;P

Just a simple entry. Nak cakap rindu benda2 yg kita dah buat sesama kat sana! ^^


  • makan kebab.
  • makan aiskrim. 
  • cari kangkung kat supermarket tgh2 Seoul sbb nk buat kangkung goreng belacan.
  • tgk iklan2 plastic surgery lps tu masing2 pasang niat nk buat jugak. 
  • naik subway bwk kuali & senduk. Zahidah bwk telur ayam ala2 hantaran.
  • ketuk pintu pagi2 suruh bgn buat breakfast sesama.
  • fikir menu mcm fikir jawapan exam.
  • masak sesama. 
  • shopping barang2 dapur sesama.
  • separa sesat semata2 nk cari E-Mart supermarket.
  • nk cari rice cooker sampai t'keluar nama "Kencana Dewi". ;P
  • kes Daus yg mintak kena cubit dgn Halim. ;)
  • buat padlock kat Seoul Tower & rosakkan padlock org lain. ;p
  • toilet tukar jd "Twilight".
  • & bahan-membahan sesama sendiri. Esp. Daus yg selalu kena bahan! Hua3..

 it's about FRIENDSHIP.. ^^

rewang..masak-memasak sesuka hati sesedap rasa..
pic : credit to adik Daus! ;)

banana oyu..thanks to Halim as a tok ketua rombongan sbb belanja kitorang benda ni! air ni sedap, tp sbb org yg belanja, lg tambah10x lah sedapnye.... hahahaha ;P
pic : kredit to Lee Jay Da ;)

 ...Lee Jay Da & Khun Pi Ka..  ^^

US! ^^

Zahidah,
Aku harap kau happy la bila aku dah bwk jln2 ni..[ehhhh??? hahaha]. Jgn sedih2 ek tak dpt jumpa Minki. Nanti2 kita g sana lagi & aku harap time tu nenek dia dah meninggal, so bleh lah kau dating dgn dia. Hahahahaha... :P Jumpa time konvo nanti! ;)

Halim,
Thanks for everything. Banyak kot yg awk dah tlg kitorang. Seronok join trip ni. You did your job very well!! Utk next trip nnt kitorang undi awk jd tok ketua rombongan lg. Hahaha.. Kalau harga tiket tetiba murah utk bln April ni, sy nk join lg tau! Ngeeee.. :D

Daus,
Best kot dpt kenal dgn kau. Tak sangka kau ni jenis sengal. Hahaha.. Anyhow, sorry tau kalau akak ada buat kau kecik hati ke, terasa ke. Akak memang suka membahan adik2 akak, tp akak tak ada adik lelaki. So, akak anggap kau mcm adik akak sendiri. Sebab tu akak suka bahan kau. "Kencana" kan??? Hahahaha.. ;P [kau jgn nangis plak baca mende ni!hahaha..] 

Banyak sgt benda yg jd sampai dah tak ingat dah! Kalau duduk sorg2 & tetiba teringat sume benda ni, mst sy gelak sorg2. Best gila travel dgn korg. Nak sgt2 jln2 dgn korg lagi sebab korang best. Nanti kita jln2 sesama lg ek! Janji tau! Tau! Tau!!! :)


p/s : kalau free, meh r dtg kuala..nnt I bwk uollsss sume g tempat kelip2 yg selalu jd model iklan TNB time raya tu!hahaha..kalau nak laaa, kalau tak nak tak pe, tak kecik hati pun.... ;P




Tuesday, 25 September 2012

Korea, saranghae!! :) [part IV]

Assalamualaikum w.b.t

Part I, dah! Part II pun, siap! Part III, complete! Skrg nak mengarang esei utk part IV plak. Apa lg yg sy nak citer kat sini ek?? [garu2 kepala...]

14 September 2012

  • Hari ni breakfast spaghetti. Tetiba taste tukar jd western. Kalau tak 1st day hari tu mcm roti sardin je! Hahaha..bgs2, hidup mesti kne ada improvement! ;P
  • Free activity. Masing2 jln ikut haluan masing2. Ikut suka lah nak jln g mana pun. Sy dgn Zahidah pun plan nak jln2 sendiri sbb Daus & Halim masing2 ada hal. Daus nk jln2 dgn "abg angkat" baru, [ehhhh..hahahaha] & Halim pun nak bawak 2 org ahli rombongan yg dtg lewat tu jln2 kat Itaewon. Lps breakfast sume, kitorang pun siap2 nk keluar. Tgk2 kat rumah diorang sume, dah kosong! Means mmg tggal kitorang b'2 je!! Haishhh...ini tak bleh jadi nih!!
  • Baruuuuuuuu nak keluar rumah, terjumpa dgn owner guesthouse. Dia ckp kena check out pukul 12 tengahari. Tgk jam dah pukul 11.45! Oh, man! Mana nk cari diorang2 sume?? Time tu plak memang tak tahu mcm mane nk call sume org. Discuss dgn Zahidah jap & decide terpaksa lah korbankan niat kitorang nak jln2 tu. Yelah, 15 minit lg kot, takkan nak keluar jugak?? T__T Tak pe lah Zahidah ek. Nanti kita dtg Korea lg kita jln2 ek. :( Kemas2 dapur, packing balik sume barang2 mentah. Nampak fries yg kitorang beli mlm td tp tak sempat nak makan. Sedih2. Last2 kitorang tinggalkan je sume kat situ. Yelah, takkan nak bawak balik Malaysia kot! [sob sob sobbb.. :( ]
  • Bila sume org dah ada, lbh kurang pukul 2 ptg kitorang pun gerak ke airport. Flight pukul 5.25 ptg. So, kitorang kena cepat. Nak tunggu train lg. Tp bukannya jd masalah sgt sebab train kat sne bukan mcm KTM kat sni. Train kat sne setiap sepuluh minit. Tp still kena cepat jugak lah sbb banyak benda nak kena settlekan kat airport nanti. Dalam kepala sy fikir 1 benda je. Sy tak beli lagi kargo utk luggage sy. Mintak2 duit yg sy spend ni cukup lah! Kalau tak, ikat je lah luggage sy kat tayar kapal terbang nnt. Janji sampai Malaysia! Huhuhu.. Tp alhamdulillah, Allah permudahkan semua urusan. Ada antara ahli rombongan yg dah beli kargo siap2 & tak cukup berat beg. So, boleh topup2 kat situ je. Thanks uolsss... Alhamdulillahhh, syukur sangat2. Settle masalah! ^^
Bye2 Korea..  :)
  • Sebelum check-in, tetiba nampak sorang yg mcm familiar sgt. Orang Malaysia, putih2, mata sepet2 sket. Hahaha..Farah Lee ada kat situ! Tetiba rasa mcm keciknya Korea! Ok, kitorang sembang jap mcm dah lama kenal. ;P Seriously, dia memang baik + cantik + ramah sgt2. ^^
Sweet kan beliau???? ;)
  • Pukul 5 ptg kitorang sume dah masuk dlm flight. Ok, siap2 dgn MP4 & buat seat mcm katil. 

Annyonghi kasayo, Korea! Nanti kite dtg lg ek.. :')
  • 6 jam 30 minit duduk dlm flight. Lebih kurang pukul 11.15 mlm kitorang selamat sampai KL. Alhamdulillahhhhh.. :) Seriously, sy enjoy travel kali ni. Travel dgn cik bestfriend & dpt kenal dgn kwn2 baru. Tau tak, sy sayang korg2 sume. Sy sayang korang sume kerana Dia! :') Nanti ada rezeki kita travel sesama lg ek. :)) Sume org nak balik rumah msg2 kot, tp sy still tak boleh balik rumah malam tu jugak. Adat la org merantau, kena transit sana sini dulu. Hahahaha.. Mlm tu tdo rumah Zahidah dulu, esk pagi2 baru ibu dgn abah ambil. 
  • Sampai rumah Zahidah, dia tukar baju pakai t-shirt "I Love Surabaya" plak. Hoit, Zahidah..kau dah tak ada t-shirt Malaysia ke kau nak pakai????? Kita dah sampai Batu Caves weh!! Hahaha..Nmpak sgt travel spirit tu msh kuat dlm diri beliau!!;P
15 September 2012 
  • Pagi tu ibu dtg ambil kat Masjid Amaniah, Batu Caves. Tak sabar kot nak jumpa ibu! Seminggu tak sembang. Nak je pinjam sesape yg ada hp nk call ibu time kat sana tp segan lah pulak! Hahaha.. ;P Masuk je dlm kereta nk ckp something kat ibu tp takut abah dgr. Abah suka curik2 dgr! Hahaha.. Sabar2. Sampai rumah baru citer. Bila dah sampai rumah & tgk line clear sket trs tnya kat ibu..
          " Ibuuuuu, kalau org nak g jln2 lagi boleh tak????" muka senyum + sengih mcm nk mintak lempang. ;P
          
           Dan ibu pun jawab....

          " Peeeeeeegilahhhhhhh....". Yeayyyyyyy!!!! I love you forever lah, ibu!!!!! >.<








-----the end------
^^

Sunday, 23 September 2012

Korea, saranghae!! :) [part III]

Assalamualaikum w.b.t.

Sesi sambung-menyambung catatan harian. Dok perah otak nak ingat apa lg yg jadi hari2 lps tu. Haishh, banyak sgt tgk benda lagha la ni. Tu yg susah benau nak hengat! -_-''

12 September 2012

  • It's time for Nami!Hahaha.. Excited weh nak g Nami Island. Dulu time form 1 ke form 2 cenggitu lah dok layan citer Winter Sonata. Plg best, sanggup tak nak duduk hostel sebab nk tgk citer tu! Balik sekolah ptg2 trs duduk standby dpn tv. Layan citer tu sampai nangis2. Hahaha.. Ok, sy mmg cpt tacing kalau tgk citer cinta karut-marut mcm tu! ;P
  • Pg2 lagi area pukul 5.30 waktu Korea kitorang b'4 bgn masak2 utk bawak bekal g Nami. Masak pg2 mcm tu rasa mcm nk b'sahur plak. Sket je lg nak pasang niat puasa. Hahaha.. Menu hari tu sayur goreng, telur dadar & Ayamas Drummet Chicken yg tok ketua rombongan terbangkan khas dr Giant Batu Caves. Hahaha..gigih tok ketua rombongan bwk ayam. Yela, kat situ mne nak cari ayam halal. Lps siap masak trs packing dlm paper lunch box. Korean style sgt! ;P
  • Lebih kurang pukul 9 kitorang dah kuar rumah. Naik subway & mcm2 train + teksi + feri utk smpai kat Nami Island. Pukul 11 lebih mcm tu sampailah kitorang kat Nami Island tu. Sbnrnya sjk nak kuar rumah lg sy dah niat nak cari signboard yg ada besar2 gamba Bae Yong Joon & Choi Ji Woo. Sy pun tak tau apa yg best sgt dgn signboard tu tp sy mmg nk cari signboard tu. Nak amik2 gamba kat situ. Signboard tu ada kat tgh2. So, kitorang kena jln sket lah. 
muka2 excited + tak sabo nk naik feri g pulau ;)
  • Tghari sket kitorang parking kat mana2 yg boleh utk lunch. Sblm lunch dlm kepala sy ni dok risau 1 benda. Sayur goreng tu ha.. Nape rasa dia mcm tak sama je dgn apa yg selalu sy masak??? T__T  Risau hatiku risau! Kang kesian kang diorang2 sume mkn sayur tak sedap! Puas sy fikir nape jd mcm tu. Salah rasa sayur ke?? Mushroom tu ke??? Bahan tak cukup ke?? @ rasa sayur Korea mmg mcm tu?? Tp dlm risau2 pun sy tgk org2 yg lunch dgn sy licin je lunch box diorang. Hahaha.. Nampaknya kire ok la tu kot! ;P Lps makan, solat & terus amik basikal pusing2 pulau. Terasa sweetttt sgtttt dpt bila naik basikal pusing2 Nami. Terasa mcm tgh shoot drama Winter Sonata 2 plak! Hahaha.. Ok, Malaysia tak ada Winter Sonata, kita just ada Hyundai Sonata je. -__-''. Tgh jln2 tiba2 nampak Iqram Dinzly lg. Hai Iqram, tak cukup kat Itaewon, sampai ke Nami kau kejar kitorang?? [statement bajet!] Amik la gamba jap dgn dia. Kang kecik ati plak jumpa dgn org2 Malaysia tp org Malaysia tak nak pun b'gamba dgn dia. Hua3 ;P
Ni la signboard yg sy dok heboh dr td! Hahaha..puas hati dpt jumpa! ;)

ready for shooting Winter Sonata 2.. hahahaha ;P

pelakon2 drama Winter Sonata 2..sumpah tak ada sape nk tgk!wahahaha ;P

Jln2 naik basikal..oh, sweetttt sgt!! 
  • Balik dari Nami kitorang trs naik bas g ke Insadong. Kat dalam bas mcm tak tau apa2 yg jadi. Sumenya pengsan tak sedar diri sedarkan diri.  Tau2 dah sampai je. Insadong ni tempat jual souvenir. Ok, kat sini sy & Zahidah jd mcm tak tentu hala sket. Tgk souvenirs tu sume mcm nak borong sume! Nasib baik nafsu bleh kawal lagi & nasib baik gak sy jenis yg tak suka sgt shopping. Lg 1 fikir kitorang b'2 tak beli lagi kargo utk luggage time nak blk nnt. Save duit cukup2 je ni. Kang berat sgt sape nak bayar?? Cuma excited bila tgk barang2 tu je la. Kalau tak excited org kate tak ada perasaan plak. Hahaha..
  • Lps tu kitorang g Cheonggyecheon Stream. Cheonggyecheon Stream [nama pun t'belit lidah nak mnyebut!] ni kire mcm tmpat nak duduk2, dating2, buang2 masa, cuci2 mata. Hahaha.. Tp serious tempat ni best jugak la. Cantik. Duduk kat situ sejam dua sementara nak tunggu tok ketua rombongan jemput dua org lagi ahli rombongan yg baru sampai kat airport. 
  • Lps sampai rumah, masak utk dinner plak. Biasalah, kerja makcik cafe kan??Hahaha.. Masak bihun tomyam walaupun hakikat & kenyataan yg sebenar mata ni mmg dah tak larat nk bukak lg dah! Letihhhhhhhhh sgt2. Bab2 tomyam mmg serah kat tok ketua rombongan. Zahidah tlg potong2 sayur. Sy plak.....ntah, sy pun lupa time tu sy buat apa!Huhu.. Tak lama lps tu Daus blk bwk pizza. Ok, time tu mmg sy pun dah tak ada nafsu sgt nak makan sebenarnya. Kalau suruh pilih tdo dgn makan, sy rela pilih tdo!Hahaha.. Tp bila fikir makanan banyak & takut membazir, makan lah jugak. Kesian sedara mara kita yg tak dapat makan kat tempat2 lain. Kita org dah bg makan, tak nak makan plak. Ish2..tak baik tau! Lps siap sume, kemas2 dapur & msk tdoq! 

13 September 2012

  • Awal2 pg lg dah dgr keletang keletung org kat dapur. Rupanya Kak Ada & the gang tgh buat breakfast. Ok, mmg sjk malam td diorang offer nk buat breakfast utk hari ni. Dgn condition saparuh sedar + kepala tgh migrain, sy pun jenguk diorang jap. Diorang buat bihun goreng Singapore. Nsb baik ada diorang & nsb baik diorang offer nak buat breakfast. Tq sgt2 Kak Ada & the gang! By the way, sdp bihun goreng akak2 sume! ;)
  • Pg2 lg hujan renyai2 dah turun. Fikir gak mcm mana nk jalan2 kalau hujan mcm ni? Tak apalah, tunggu lah jap sampai hujan reda. Ibu sy kata tak baik merungut kalau hujan turun. Hujan tu kan rahmat. :)
  • Reda sket hujan kitorang gerak g ke Gyeongbokgung Palace. Kalau hari tu kitorang g b'4 j, tap kali ni sume org ikut skali. Tp disebabkan hujan, so mcm tak best sgtlah. Nak pakai "hanbok" pun tak boleh. Diorang takut kotoq kot kalau kena ayaq ujan. Huhu..So, amik je la gamba kat dpn istana bersama dgn pengawal2 yg gagah perkasa, bermata sepet & memiliki senyuman manis. ;P Lps tu g kat Muzium King Sejong. Jln2 je lah kat dlm muzium tu smbil2 baca sejarah tentang Dinasti Joseon. Try jugak tulis nama sendiri dlm tulisan Han-geul. Hahaha..best2!! ;) 
NOORUL AFIQAH dlm tulisan Han-geul mcm tu lah ghopernye.. :)
  • Lps tu kitorang terus ke Namsangol Hanok Village. Ok, 1st thing sy nk kata tmpat ni mmg best gila! Hal ini kerana kat sini sy & Zahidah merasa pakai "hanbok"! Yeayyyy, finally!!!!!!!!!! Pakai "hanbok" lps tu shoot diri sendiri. Hahah.. Pening makcik yg jaga "hanbok" tu tgk ktorang yg nmpak sgt teruja + jakun dgn "hanbok"! Tak kisahlah makcik nk cakap apa pun. Shooting dr gamba sendiri2 sampai ke gamba family. Raya tahun dpn bleh la hantar kat mana2 paper buat 'Salam Perantau'. Perantau sgt! Wahahahaha..
Family Potrait :) 
Kitorang ada gambar family...kau ada???!! hahahaha ;p

Candid!!! ^^
  • Settle sesi bergambar bersama keluarga kat Namsangol Hanok Village tu, kitorang terus ke Namdaemun Market. Kat sini dibiarkan berkeliaran sesuka hati lbh kurang 2 jam. Kat sini banyak jual souvenir mcm gamba2 retis2 K-Pop. So, sesape yg btol2 gila dgn retis2 K-Pop ni dinasihatkan jgn dtg sini sbb nnt korg sume tak hengat nk balik! Hahaha.. Brg2 lain pun ada gak mcm baju, fridge magnet, apron [sebut apron je ttbe teringat kat Daus! ;P] & owner2 kedai yg garang. Perghhh, tak mesra rakyat langsung! Tapi tak sume la mcm tu, ada je yg baik. Nasib kitorang je kot tersinggah kat kedai pakcik garang. -__-''
  • Blk dari Namdaemun Market tu, kitorang b'4 g shopping jap beli sayur utk masak. Lagi sekali Kak Ada & the gang offer diri nk masak utk dinner mlm tu. Mcm2 benda yg jadi kat sini, tp nantilah tulis kat dlm entri lain. Panjang entri yg ni dah sama dgn esei subjek Psikologi Perbandingan je nih! [tetiba rindu nk blaja subjek yg best tu! Bangga jd budak psikologi! ^^ err..tak ada kaitan! ;P]
  • Blk shopping kat supermarket, kitorang b'4 + encik Aswad sama2 g Myeong-dong Market utk shopping brg2 kitorang. Last kopek punye shopping nih! Kalau selama ni naik subway, kali ni kitorang naik teksi g sana. Baru la dpt tgk dunia luar. Kalau tak asyik lalu bawah tanah je. Huhuhu..Shopping beg, kasut, seluar, baju. Sotong bakar pun beli jugak. Tp sume diorang yg punya. Tgk kedai kasut yg jual kasut2 5000won je pun sy mcm tak ada perasaan. Tak ada rasa pun nk join sekaki dgn Zahidah pilih2 kasut. Argghhh, normalkah sy?? Huhuhu.. Lebih kurang 2 jam gak dekat sana. Lps tu trs balik rumah. Naik teksi dapat pulak driver yg gila2. Habis sume lagu K-Pop keluar. Wondergirls, Girls Generation, Kara, sume ada.  Tok ketua rombongan, Daus & encik Aswad pun ikut t'sampuk skali. Risau gak kot2 sotong yg kitorang mkn td ada letak bhn2 yg memabukkan. Hahaha.. Nasib baik dia tak nyanyi lagu 2PM. Kalau tak dgn sy2 skali terjoin sama! Whatever it is, tq kpd tok ketua rombongan & encik Aswad yg telah menyapot [word baru] tambang teksi. :)
  • Sampai rumah, makan2 jap lps tu msk tdo. Esk dah nak balik. So, packing!!!!!








*again........to be continue...~~~ :)



Friday, 21 September 2012

Korea, saranghae!! :) [part II]

Assalamualaikum w.b.t

Okey, nak sambung balik citer trip ke Korea tu. Baru jln sehari dah rasa mcm nk tercabut buku lali! Lps tu rase mcm dah lameeeeeee je ddk kat situ. Rase mcm dah ddk 2 3 bulan. Hahaha, over! ;P Sudah cukup sudah m'overkan diri. Nak sambung catatan harian ala2 diari hatiku sempena lagu Dato' Siti kat bawah ni. ;) [err...catatan ini tiada kaitan dgn Dato' Siti. Harap maklum.]

10 September 2012


  • Pagi2 lepas breakfast kitorang dah berangkat menuju ke Gyeongbokgung Palace. Ni antara tempat b'sejarah yg kire femes gak lah. Sesape yg nak tahu psl sejarah penubuhan kerajaan Korea boleh la dtg sini. Kire kitorang b'4 ni termasuk skali la dlm kategori org2 yg nak tahu sejarah ni padahal sy dgn Zahidah mmg pasang niat nk try pakai "hanbok" je kat sini. Hua3 ;P. Disebabkan niat pun dah teruk, so kitorang tak b'peluang nk pakai "hanbok" kat sini. Kalau nak pakai boleh, tp kena tunggu sejam lebih. Haisshh, tak ada rajinnya nk tggu lama2 mcm tu! Ptg tu kwn2 kitorang dari Malaysia nk sampai. So, kne balik rumah & masak cepat. Busy2!! hahaha..
ni la tempatnya, nokk.. Gyeongbokgung Palace. :)

four of us! ;)
  • Time kat sini jugak ada 1 benda best jadi kat adik Daus. Hmmm..nak citer ke tak nak ek?? Nak citer ke tak?? Citer lah!hahaha... Kat sini si Daus tu sempat b'shopping dgn perasaan teruja yg tdk berbelah bahagi. Nak dijadikan citer, beliau pun telah membeli sehelai apron & brg apa ntah lagi. Apron tu je harganya 50000w! Apron je tu, tak masuk brg2 lain lg. Lps byr sume2 brg, si jurujual tu pun bagi la kuih apa ntah as a free gift kat si Daus ni. Daus pun t'senyum gembira. Lps tu kitorang pun g lah jln2 kat Namdaemun Market. Tiba2 kat sini kitorang jumpa apron yg SEBIJIK kot dgn apron Daus yg mahal td! Kalau tadi harganya 50000w sehelai, kat pasar ni baru 15000w je! Hahaha..sampai balik M'sia kot dia meluahkan kekesalannya terhadap tindakannya membeli apron tersebut tanpa b'fikir panjang. Sampai Malaysia jd bahan!hahaha.. ;P
  • Smpai kat rumah, kitorang pun start la memasak. Nak masak tomyam kunun2nya. Tok ketua rombongan tukar position jd tok ketua chef. Resepi tomyam ni beliaulah yg punya. Selalunya kalau sy masak, sy campak pati tomyam je. Style org malas!hahaha.. Tp ni siap ade letak susu la bagai. Risau pulak sy tomyam tu nanti tukar jd teh tarik!haha.. Tp alhamdulillah, berkat keikhlasan dan sedikit kasih sayang yg dicurahkan tomyam beliau berjaya menampakkan hasil. Lps ni dah boleh la naik pangkat lg  jd ketua keluarga. Muahahahaha..
  • Area pukul 9 mlm mcm tu ahli rombongan yg lain pun sampai. Dari situlah kitorang b'kenal-kenalan. Err..tak ada lah b'kenal-kenalan sgt pun. Masing2 muka letih, tak sampai hati pulak nk ajak b'kenalan.  Huhuhu.. Esok je lah! :P
11 September 2012
  • Pagi2 lepas breakfast kitorang dah gerak ke Bukchan Hanok Village. Kat sini kitorang just amik2 gambar & usha2 barang K-Pop kat kedai makcik yg garang! [masuk seramai-ramainya dlm kedai lps tu tak nak beli, nak amik gmbar je. So, bukan lg menjadi satu kesalahan kpd makcik tersebut kalau dia membebel & suruh kitorang keluar dr kedai dia. hahaha ;P] 
kesesatan, disesatkan dan tersesat! -__-

all of us!! :)
  • Tengahari sket gerak g Itaewon & lunch kat Salam Restaurant. Kalau tak silap Salam Restaurant ni femes gak lah. Macam pernah tgk Heliza Helmi @ Farah AF makan kat sini dlm citer Rasa Halal kat Astro Oasis tu. [kalau tak silap lah. kalau silap, sy mintak maaf! *tok ketua rombongan yg ajar! ;P] Kat sini lagi sekali makan makanan Turki! Hahaha..tetibe tacing teringat family angkat kat Istanbul! hahaha.. :'). Lps mkn, solat kat masjid Seoul. Lps siap solat, kitorang g Namsan / Seoul Tower. Lagi sekali tgk benda2 khurafat tu! hahaha.. Lps tu kitorang g Myeong-Dong Market. Sampai kat sini kitorang b'4 terpaksa balik dulu. Nak g supermarket beli sayur weh! Kalau tak malam nnt korang nak makan apa?? Biasa ler, suri rumah kan. Tak ada masa sgt nk jln2. Hahaha..
  • Nak g supermarket pun masalah! Guard kat sana mcm tak berapa nak membantu pun. Tgk kitorang as a foreigner dgn muka excited gila tp bila mintak tnjukkan jln g supermarket, mcm haremm!! Ntah mana2 ntah dia tunjuk. Sebab kitorang jujur orgnya, kitorang pun follow je lah. Sampai separa sesat kitorang.  Rupanya supermarket tu punya entrance sebelah dia je kot! -_-''. Lps balik terus masak nasi, sup sayur & ikan goreng. Bila kitorang b'4 kat dapur mmg tunggang terbalik la dapur tu!hahaha.. Tp best kot dpt masak sesama. Kenangan yg tak sume org dpt. Hanya utk kitorang b'4 je! ;)
  • Lps makan, kemas2 dapur & trs masuk tdoq. Excited esk nak g Nami Island!! Yeaaaayyyyyyyyyyy.. :D





*to be continue..nk tgk Running Man dulu! ;P

Wednesday, 19 September 2012

Korea, saranghae!! :) [part I]

Assalamualaikum w.b.t.

Sy nak citer psl trip pergi Korea hari tu. Tp masalahnya kat sini, kalau sy menulis, panjang entri sy adalah spt  karangan budak2 SPM. Tak reti kot nk tulis pendek2. Biasa ler, org suka berangan mcm sy ni mmg suka membebel panjang. Maybe sbb tu jugak sy suka menulis cerpen & mostly citer2 yg sy buat sumenya siap dlm masa 1 malam je. Hahaha, tak ada apa yg nk dibanggakan! Orang lain boleh siap 2 jam je kot! Hua3.. But for the 1st time in my life [perghh, sepiking! ;P] sy try ringkaskan citer trip ni. Yelah, trip seminggu. Kalau nk citer satu2 sampai raya tahun dpn tak habis menulis lagi. -__-''

8 September 2012

  • Balik kerja ptg tu trs packing barang. Rasanya kalau org lain dah excited gila, so packing sebulan awal!hahaha.. Tp sy tak kot sbb mmg suka buat keje last minute. Sampai rumah b'gayut kat hp + BBM org2 yg berkenaan lps tu baru start packing. So, pukul 6 baru terhegeh2 nk rembat beg adik & kemas pape yg patut. Habis kosong 1 almari baju! hahaha.. Dlm dok kalut2, 1 benda pnting yg tak boleh tinggal iaitu iron. Biasa ler org pompuan. Hehehe...
  • Pukul 9 abah dgn ibu hntar g LCCT. Flight pukul 1 pg. Sampai LCCT terawal la pulak, cik sahabat dunia akhirat a.k.a Zahidah dgn tok ketua rombongan a.k.a encik Halim tak sampai lagi. 
  • Lps diorang sampai trs g settlekan luggage. Lps tu kenal dgn sorg lagi budak yg mula2 sy pun confuse dia ni abg ke adik sbnrnye. Hahaha.. Rupanya dia ni pangkat adik. So, jd la adik Daus.  :) [adikkk tuu..sweet sgt!hahaha :p ]
9 September 2012


  • Pukul 8.30 pg kitorang sampai kat Incheon. Settlekan pape yg patut lps tu trs g check-in guesthouse. Lapar kemain! Dalam otak smpai guesthouse nnt nak sebat maggi dulu, lps tu br g jalan2. Tp tetiba tok ketua rombongan hulur makanan. Mula2 malu nk amik tp last2 amik jugak!Wahahaha...
  • Lps check-in, kitorang start g jln2. Mula2 kitorang g Itaewon. Makan Turkish Kebab kat sana. Seriuosly, ttbe rindu makanan2 Turki! & ttbe rase mcm nk balik Turki!! :') Lps mkn, g solat. Time kat masjid ni jumpa la Iqram Dinzly. Diorang tgh shooting kat sana. Utk tak menghampakan Iqram, meh la kita amik gamba sama2. [hahahaha..motipp??!! ;p] 

  • Lps tu g makan aiskrim. Lps tu g Namsan Tower. Kat Namsan Tower ni best sket. G kat Padlock Bridge yg ada beribu2 lemon kunci. Konon2 kunci tak nak kasi b'pisah la tu. Ish, khurafat sungguh! 

  • Lps habis tgk benda2 khurafat tu, kitorang b'4 g kat Myeong-Dong Market. Jln2 cuci mata + habiskan duit sket2 makan sotong & ddebokki. Citer psl ddebokki tu, mmg dari dulu nk mkn mende alah tu sjk tgk Running Man. Tp tak tau la plak ddebokki tu pedasssss gila! Rasa mcm nk mkn sambil menitiskan air mata! Lps tu kitorang g supermarket utk beli barang2 dapur. Tetibe rasa mcm kitorang ni student Malaysia yg baru sampai Korea. Hahaha.. tak abis2 berangan! Tp seriously, tika dan saat itu jugalah 1st time sy ni sy merasa mcm mne jln sambil bwk kuali2 & telur yg ala2 hantaran kawen & sayur2 naik subway! Kat Malaysia ada??? Maybe ada, tp bukan kitorang b'4 la yg buat. hahaha..
  • Balik dr shopping segala mcm mak nenek, ttbe rase lapar gila! Terus decide nk buat nasi goreng depends on brg2 yg ada. Membanting tulang tgh2 mlm kat dapur jap akhirnya jd la nasi goreng belacan....tanpa garam!hahaha.. Kerana lapar ku telan jua! Fikir org2 kat Afghanistan, Palestin tu sume2 tak dpt mkn, kita ada nasi cuma tak ada garam je. Syukur apa yg ada. hehehe.. Lps makan, sume tdoq. 





To be continue for the next day.....~~ :)

Monday, 20 August 2012

Air mata Syawal

SELAMAT HARI RAYA sumeeeeeee...!!! *pom pom pomm pommmm..!!! #bunyi-bunyian mercun yg dimainkan oleh anak jiran-jiran*. :D

Hari ni, pagi2 raya mood raya sy dah hilang separuh. Kesedihan. Kepiluan. Kesayuan. Dia yg sy syg sgt2 skrg dah tak ada. :( *drama x mukadimah???hahaha ;P

Pagi2 tadi, lps siap2 sume, pakai tudung, letak bedak setepek dua kat muka, sy pun terus la ready nak keluar rumah pergi ziarah kubur & beraya. And at the same time, sy cari satu benda yg sgt2 penting & teramat penting. Sy rasa sy mmg tak boleh hidup tanpa dia! Jam tangan sy!

Sy pun mulakan operasi mencari. Dok selongkar + geledah sume tempat. Aiyoooo, sape plak yg gatal tgn usik barang sy?? Haishh...pantang betul nih! Tetiba teringat jam tangan ada kat dlm seluar yg sy pakai semalam! Terus berlari turun bawah check washing machine. Fine, tinggal 14 minit je lagi sebelum baju2 kat dlm tu siap dibasuh. Terus lari jumpa ibu & bertanya dgn nada yg tenang.

" Ibu, seluar yg org pakai semalam ibu tak basuh lagi kan?"

" Tu..dah dalam mesin basuh tu. Nape?"

Duniaku gelap seketika!! Terus tekan button 'hold' lps tu geledah sume baju yg ada. Finally jumpa semula. Tapi dah tak bernyawa! Jam tangan sy mati lemas!! T___T Dah tak boleh nk kata apa. Nasik dah jadi buboq! Terus hlg mood nk beraya. Air mata dah bergenang. Serius, sedih gila!

Lama sy termenung mengenang nasib. Tetiba terdengar abah ckp dgn ibu,

" Nanti cari kedai jam. Beli jam baru je,"

Dan ibu pun sampaikan kat sy,

" Nanti ibu belikan jam baru je. Tgk kalau2 ada kedai jam yg buka raya2 ni,". Maybe sbb ibu & abah tau sy mmg tak boleh hdp tanpa jam tangan. & sy sendiri rasa pelik kalau tgn kiri sy kosong tak ada jam.

Sy pun jawab,

" Tak nak. Nak betulkan je jam ni. Tak nak jam baru. Sayang. Org beli jam ni kat Istanbul dulu,"

Ibu ckp lagi,

" Yelah, kalau boleh betulkan nnt, betulkan lah,"

Abah plak tetiba masuk line,

" Kalau betulkan, mahal. Baik beli baru. Nak betulkan ke nak beli baru?"

Cpt2 sy jwb,

" Nak betulkan je,"

Abah pun cpt je jwb,

" Suke ati lah!"

Sy terus diam. Tak boleh nk buat apa dah! Pelan2 jln g amik tisu lap ayaq mata. Sayu gila. Jam je kot!!hahaha..


still pakai jugak walaupun jarum dia statik je tunjuk pukul 9.30 dari pg sampai laaaa ke malam. 
sayang punye pasal!! T__T

moral of the story : sayangilah harta benda awam

Tuesday, 24 July 2012

Kepala hangin!



Pagi tadi ikut ibu pergi pasar cari sayur nk masak utk buka puasa nanti.
Ttibe ibu cerita psl orang selalu naik angin bila lapar.
DAN ttibe jugak ibu cakap........



Duit bnyk, muka hensem tapi kepala angin nak buat apa??
Jangan sampai TERkahwin dgn org kepala angin ni, susah!!

errrr....TERKAHWIN!!hahahaha.. :P




baiklah ibu!!!! ^^


 kalau marah je jd hijau..lps tu koyak2 baju..TAK NAK AKU!!hua3 ;P

Friday, 29 June 2012

TERsayang aNTaRa yang DIsayang :)


Assalamualaikum w.b.t

28 Jun 2012. Kalau nk ingat semula tarikh ni, 28 Jun 2009 ni tarikh sy m’daftar sbg student UKM ni. Hahaha..happy anniversary to me! :p Tapi after 3 years, sumuanya takkan sama. Tarikh ni jugak ibu abah sy dtg ambil sy & brg2 yg lain. I officially graduated! Kalau dulu time hntar sy utk daftar 1st year, bwk 1 beg roda & 2 beg sekolah je. Tp skrg, 2 beg roda & 4 beg sekolah! Tu tak masuk dgn kotak2 lg tu! Macam mana brg2 sy bleh jd mcm ni, sy pun tak tau!hahaha..

Ok, entry ni nak citer psl kenangan. 3 tahun kat sini, mcm2 bnda baru yg sy dpt. Mcm2 jenis manusia yg sy jumpa. Kawan2 fac, kolej..semua lah! So, sy nk citer psl diorang. Tp sblum sy mulakan bebelan & leteran, sy nk bhskan diri sy mngikut situasi sebenar sy & kwn2 sy supaya leteran ini dpt dismpaikan dgn penuh feel & org yg baca pun akn berasa tacing. Hua3 ^^

  •  Wani

Kalau ditakdirkan aku boleh pilih2 siapa yg nk kawan dgn aku, aku tak nak org lain. Aku nak kau sorang je. Sebab kau je yg boleh faham aku! :’)
  
  •  Zahidah

      Bila aku tak ada kwn lain, kau selalu ada utk aku. Temankan aku bercerita, ketawa, nangis. Aku mesti rindu nk buat semua benda tu dgn kau! :’)

  •   Mas
Thanx sebab jd ex-rumate aku yg rumit!hahaha.. Seronok jd rumate kau. Rasa selamat je. Yelah, rumate aku budak silat. Hua3 :P

  •    Kasmah

Thanx sebab bnyk gak tolong aku time aku susah. Lagi2 time aku betul2 tak tahu nk mintak tlg kat siapa. Kau layan aku mcm adik & aku anggap aku mcm kakak aku, even hakikatnya kau adik !hahaha… Nak wish gak Selamat Pengantin Baru utk kau. Ketahuilah sesungguhnya aku dah kehilangan sorang geng!hahaha :P
  •  Kak Ofee

Thanx sbb Kak Ofee bnyk tlg orang.  Hantar org g KTM time nk blk rumah, pinjamkan kereta kat orang. Kenangan kita pergi mengajar budak2 mengaji sesama pun orang takkan lupa. J
  •  Aizah, Anas, Ari, Isnur & Ijat

Korang gak antara manusia2 t’awal yg aku kenal kat UKM ni. Hahaha..thanx for being my friends. Kwn dgn aku & terima aku seadanya. Kita sama2 tlg time susah. Best kawan dgn korang! J
  •        Nik

Kau pun selalu ada time aku susah. Even kau tgh sibuk mcm mana pun, ko try gak nk tlg aku. Kita pergi sana sini sesame..Wawawawawa, mesti rindu nnt!! :’)
  •         Fi, Zura, Mira, Ekin & Umi

Best sgt2 ber’gang’ dgn korang. Otak semua sempoi je!
·         Fi, tak sangka rupanya kau cousin aku!hahaha..jejak kasih sungguh! :P
·         Zura dak engine yg ayu lg brutal.
·         Mira minah novel yg berjaya. Semua novel pmpuan ni semuanya jiwang abissssss..
·         Ekin dak genius math yg manja. Yelah, adik2…hahaha
·         Umi yg cute. Tambah plak bila nmpak dia naik skuter dia tu. Alahaii, cutenyeeeee….
  •        Abg Jaky

Hahahaha.. bila org teringat Abg Jaky je, org mst nak gelak! No reason, I don’t know why!hahaha.. Banyak rahsia “kerajaan” yg kita share sesama. Abg Jaky baiiiikkkkkkkkk sgt2 dgn org. Thanx sebab jd abg yg baik utk adik yg tak berapa baik + degil mcm org ni. Hahaha… Selalu je ada time org nk share citer. InsyaAllah org takkan lupa kat Abg Jaky smpai bila2. Janji! (^_^)v
  •       Niknur

Kenapa kite baru kenal Niknur time kite dah nak habis belajar??? Hahaha.. Tp however, seronok dpt kwn dgn Niknur. Kite pun tak tau mcm mne kite bleh ttbe rapat dgn Niknur. Maybe sbb kite dpt rase Niknur bakal “kakak ipar” kite kot! Tu yg rapat semacam je tu..hahahahaha.. Jgn marah ek, Niknur! :P



p/s : R.I.N.D.U. Rindu semua kenangan. Rindu tau! Faham tak apa makna rindu?????!! T___T



Saturday, 23 June 2012

Dilema Orang Bawahan

Assalamualaikum w.b.t

Hati berbunga riang. Hari ni hari terakhir exam! Alhamdulillah, finally dpt gak sy habiskan degree sy dgn jayanya! Errr...sebab tesis belum hantar, so tak boleh kira berjaya sangat lah. Separa berjaya pun boleh laahhh! Yeaaahhh!! ^^

*dddeeyyyyyyyyy..apa kaitan dgn tajuk yg dilema sangat tu?????!!!

Dilema orang bawahan. Firstly, sy nk ingatkan dan gariskan di sini bahawasanya entry ini TIDAK ADA KAITAN SAMA SEKALI dgn mana2 perntadbiran spt perntadbiran kolej, fakulti, universiti mahupun kerajaan persekutuan dan negeri. Ini hanya kisah dilema orang yg duduk di tingkat bawah. Tingkat 1. Lebih tepat bilik blok K19*1** Kolej Antarabangsa Ibu Zain, UKM. [tajuk je bawahan..tp orangnye up!hahaha :p]  Duduk di tingkat bawah tidaklah segembira apa yg digembar-gemburkan. Jgn menyangka kami sgt bahagia tinggal di tingkat ini kerana tdk perlu memanjat tangga utk smpai ke bilik. Ada kalanya kami juga turut mengalami stress tahap ketiga. Ye, stress!!

Bayangkan, ada kalanya dlm waktu2 petang monyet2 akan mausk & menjadikan laluan dihdpn bilik kami sbg taman permainan mereka. Bermain dgn penuh tawa. Habis tong sampah & pantry kau kerjakan! Tak cukup lagi, yg lebih men'stress'kan diri ini, bila ada manusia2 yg berada di atas suka2 hati nenek tiri laki mak dia je nak buang2 curah2 air ke bawah! Hai, marahnya aku!! Kadang2 tu, siap buat basuh tangan lagi. Nasib baik tak kumur2 skali. Punya lah PEmalas nk melangkah pegi toilet! Macam lah nk g toilet tu kena amik bas kiffah ke, bas rapid ke. Hai, tak faham betul! Lagi 1, dah curah air ke bawah tu satu hal lah, tapi bila kena kat cermin tingkap yg di buka utk memudahkan proses penganginan dlm bilik sy ni, tak ke air tu memercik ke dalam??! Ada sekali tu tgh solat, tiba2 air terpercik kat telekung. Ingatkan hujan. Tapi bila fikir2 balik, bila masa plak hujannya? Tak lain, ni mesti kerja org atas!Haaaaiiiiiiiii, sabarrrrrrrr je lah!

Haishhh, entahlah diorang ni. Nak marah, membebel, nak suruh b'tanggungjwb atas semua percikan2 air yg telah berjaya dimasukkan dlm bilik ni, tak tahu siapa owner bilik. Haishhhh lagi skali. Ingatlah semua orang, jgn sesekali kita menganiaya orang. Bertaubatlah. Bak kata Karam Sing Walia, "hidup umpama roda, kadang2 kita di atas, kadang2 kita dibawah". [ada kaitan ke??? -__-] Sampai masa bila kau ditakdirkan duduk kat bawah, org main curah2 air ke bawah, dari saat itu kau akan faham rasa stress ini. Rasakan!! Muahahahahahahahahahahahahahahaha........................