Tuesday, 13 March 2012

S.A.B.A.H :)


 Assalamualaikum..

Dah lama kot tak meng’hapdet’ blog ni. Busy der... Dah semester akhir, apa lg yang nak dibusykan selain  menghadap Encik Thesis tersayang tu kan? Stresssssssss dgn thesis. Apa pun tak boleh!
Tapi dalam stress2 thesis, sempat gak saya b’jalan2 me'release'kan tensen. 1-5 Mac 2012, deligasi Pengajian Dakwah dan Kepimpinan [deligasi kawwww..ayat nk mantop saje!] telah berkunjung ke Sabah utk satu majlis dialog bersama Pusat Latihan Dakwah, Keningau, Sabah. [dah berminggu2 punyer citer, tp nk citer gak..ahhh, ade aku kesah??! :PPPP]

Program dialog diadakan pada 2 Mac 2012. Dalam sesi dialog tersebut telah membincangkan tentang peranan daie muda dlm menyampaikan dakwah. Yelah, amik course pun Pengajian Dakwah kan?? Alhamdulillah, semua program yg dirancangkan utk majlis tu berjalan lancar.

Dewan utama PLDK. Tempat majlis dialog berlangsung..

Sebelum program..


Hehehe....

Sedikit cerita tentang PLDK ni, kitorang sempat menginap di asrama diorang utk satu malam. Sempat gak lah kitorang sembang2 dengan adik2 yg belajar kat sini. Suasana kat sini lebih kurang macam suasana di IPTS. Yang menariknya boleh kata ramai pelajar yg belajar kat sini datang dengan rela hati utk mempelajari agama dgn lebih mendalam walaupun kebanyakan ibu bapa mereka kurang bersetuju jika anak2 mereka belajar disini. Ibu bapa mereka lebih menekankan tentang hal akademik berbanding agama. Seorang daripada adik yang belajar diperingkat sijil berkata kepada saya dia sebenarnya merupakan bekas pelajar Matrikulasi Labuan dlm bidang perakaunan. Selepas SPM juga dia ditawarkan ke salah satu IPTA dalam bidang undang-undang. Tetapi dia sanggup mengenepikan semua tawarannya utk belajar di sini. Tabik springgggggggg lah dik!!

di meja study adik yg saya maksudkan tadi.... :)

Selesai majlis, pada 3 Mac 2012 kitorang pun bersedialah utk aktiviti bebas. [bebas la sgt kan??] Dari Keningau, kami bergerak ke destinasi yang lain. Antara destinasi yg sempat kitorang pergi ialah ke Ranau iaitu ke kaki Gunung Kinabalu. Sejuk kot kat situ! Perjalanan dari Keningau ke Ranau mengambil masa kira2 2 jam. Lihatlah, betapa besarnya Sabah! Hahaha... Kat sana, kami sempat melawat Dairy Farm yang ada kat kaki gunung tu. Kalau kita ada kat situ, boleh la ambil feel New Zealand sket2. Yelah, lembu tompok2 hitam putih saje yang ada kat situ. Dengan sejuknya, New Zealand lah sangat! Kat situ gak ada dijual susu segar yang baru je siap diproses. Disebabkan saya ni memang peminat tegar susu, saya pun terus membelinya tanpa rasa ragu-ragu dan garu-garu! Sedap kot! Lepas tu kitorang pun berjalan2lah kat area2 situ meng'snap' gambar2 yang perlu. J
Classmates @ kaki Gunung Kinabalu!

The Summit..!

with Salmiah & Kasmah..

@ Dairy Farm..No, worries, lembu2 di belakang kitorang dlm keadaan terkawal. hehe...

Lembu2 punya office!!hahaha... :P

ahli2 rombongan..

4 Mac 2012 kitorang semua berangkat pula ke Kota Kinabalu. Dekat sini, kitorang pun berjalan dan bershopping semahu2nya menghabiskan duit. Akan tetapi, disebabkan semester ini saya mengalami krisis kewangan yang agak meruncing, oleh itu saya pun cuba untuk menghadkan perbelanjaan agar tidak menyusahkan saya pd masa akan dtg. [tp dlm dok jimat2, asyik pergi bank je utk cucuk duit. Haishhh, sesungguhnya Sabah telah berjaya menggoda saya utk menghabiskan duit!] Kitorang pergi ke Pasar Philiphine yang mejual baaaaaaaaaaaaaaaaanyak jenis souvenir. Rambang mata yob duduk kat sini! Sabah kan femes dgn pearl, so, bygkan bagaimanakah hati dan naluri seorang perempuan yang melihat pearl2 yg bermacam2 jenis dan warna di depan mata? Itulah puncanya saya telah berjaya berjumpa dgn Encik ATM berulang kali! Arghhh, sungguh stress!! Habis shopping di pasar, saya dan beberapa orang yg lain sempat ke suatu pulau yg dikenali sebagai Pulau Manukan. Actually, tak rancang pun nak ke pulau2 ni. Tapi ketika kitorang tgh dok merehat2 kan kaki yang hampir tercabut lututnya, kami didatangi oleh seorang pakcik yang menawarkan perkhidmatan bot utk ke sana. Katanya kat pulau tu kitorang boleh tgk batu2 karang dan ikan2 yg jinak2 kat situ. Dengan bayaran RM20 seorang utk pergi dan balik. Disebabkan ada antara kitorang yg teruja dengan harga dan pakej yg ditawarkan ditambh pula dgn kegilaan saya terhadap laut, makanya kitorang pun setuju untuk ke pulau tersebut.
@ Banjaran Croaker, Keningau

otw to Manukan Island!!

on the boat. angin kuat, awning tudung pun senget benget!!stressssssss!!!

sebab xde roti nk di beri kan ikan2 ni, kitorang bagi biskut coklat yang berbentuk bear yg cute2 kat ikan2 ni..sweeetttttt kan???hehehe :P

lihatlah kejernihan air ini..........maaaak teruja!!!!!!!!hahahaahaha.. :p

@ Jetty Manukan Island before leaving...angin kuat!!!!!!!!!!


5 Mac 2012 pukul 6.30 pg kitorang pun bersiap2 ke Kota Kinabalu International Aiport utk pulang ke Kuala Lumpur.  Waktu penerbangan kitorang adalah pada pukul 9.45 pagi. Actually, kumpulan saya adalah kumpulan kedua. Kumpulan pertama telah berlepas pulang malam tadi pada jam 10.30 malam. Jadi, ketika itu, masih ada 3 kumpulan lagi yang menanti waktu penerbangan iaitu pukul 6.30 ptg, 7.30 mlm dan 10.45 mlm. So, mereka semua sedang menunggu di UMS. Pengalaman menarik di Sabah. Andai ada rezeki insyaAllah kita jumpa lagi!!! J

 siap pakai T-shirt I luv KK lagi..kelassssssssss kau Jah!!hahahaha... ;)


 p/s : Bila citer tentang Sabah teringat kat seseorang..tak apalah, sebagai kawan saya doakan dia bahagia... :)))

4 comments:

  1. hahahaha..insyaAllah....
    dtg knduri kawen "org tuuu" ke kan, Azel??ngeh3 ;P

    ReplyDelete
  2. ~ wahhh.. pasar pilipine... ak ske g ctu dulu... barang sume murah2 !!! ehem2... ade souvenir utk ak tk.. ak nk gelang mutiara je.. sekian! ~

    ReplyDelete