Friday, 3 June 2011

Sultan Muhammad al-Fateh : sambutan 558 tahun pembukaan Kota Konstantinopel (Istanbul)

Assalamualaikum w.b.t. Walaupun dah 4 hari kat Malaysia, tapi hati ni rasa rindu gler kat Turki tu. Eh2, apakah yg sgt dirindui itu??jeng3..hahaha..It's ok, lupakan. X penting pun. :) Entry kali ni sy nak jd ala2 cikgu sejarah sket, even dulu masa zaman sekolah sy dgn subjek sejarah ni mmg xpernah nak ngam! Ntah la, otak sy bukan otak sejarah. Setiap exam result xpernah m'banggakan cikgu, tp cukuplah m'banggakan diri sendiri. Hello, malas2 sy pun sy xpernah fail tau!hahaha.. Ok, cukuplah citer sy dan subjek sejarah yg dah jd sejarah tu. :)

Kalau korang nak tau, antara sbb sy excited gler bile dpt g Turki ni sbb sy suke kaji tentang Sultan Muhammad al-Fateh. Ehem2, mcm sy ckp td, sy dgn subjek sejarah mmg xde kimia chemistry lgsg, tp sy suka bab2 sejarah Islam. Betul, xtipu punye! Korang kenal kan Sultan Muhammad al-Fateh ni? Insan terpenting dalam sejarah pembukaan Kota Konstantinopel. Malah Rasululllah s.a.w sendiri pernah bersabda,

" Kota Konstantinopel akan dibebaskan. Maka sebaik-baik raja, itulah rajanya. Dan sebaik-baik tentera, itulah tenteranya," 


video


Untuk mengetahui lebih lanjut sejarah pembebasan Kota Konstantinopel (Istanbul) dan siapakah Sultan Muhammad al-Fateh ini, klik kat sini. 

Tentera Sultan Muhammad al-Fateh berjaya menawan Kota Konstantinople pada 29 Mei 1453M setelah 800 tahun sabda Rasulullah s.a.w mengenai pembebasan ini. Sultan Muhammad al-Fateh berjaya menawan Kota Konstantinopel ketika baginda berusia 22 tahun. Muda kan?? Walaupun baginda seorang yg masih muda, beliau telah dilatih oleh ayahanda baginda tentang pelbagai strategi2 peperangan. Ayahanda baginda iaitu Sultan Murad telah diberitahu oleh murabbi anakandanya iaitu Asy-Syeikh Syamsuddin bahawa bukan baginda (Sultan Murad) yg akan membebaskan Kota Konstantinopel tetapi bayi yang berada di dalam buaian itulah yg akan membuka Kota Konstantinopel. Sejak itu baginda Sultan Muhammad al-Fateh dilatih agar dapat menjadi sultan yang baik suatu hari nanti. 

So, alhamdulillah pd 29 Mei 2011, sy & kwn2 b'peluang mengikuti sambutan sempena memperingati kejayaan Sultan Muhammad al-Fateh ini di Istanbul. So excited!! Mcm rezeki turun dari langit! Alhamdulillah, Allah bg peluang utk kitorang rasai pengalaman ni & share dgn korang2 sume. So, jom tgk gambar2 yg sempat kitorang snap! :)


:. kawalan keselamatan yg sgt ketat. siap kne scan2 bagai .:

:. org2 Malaysia yg dijemput khas *ececehhh :p .:

:. kubu Kota Konstantinopel .:



:. antara warga Turki yg sama2 hadir menyaksikan hari bersejarah negara mereka .:

:. :) .:


:. warga Malaysia yg sama2 b'kongsi semangat! :) .:

:. simbolik : kubu Konstantinopel setelah ditawan .:




:. simbolik : tentera Uthmaniah bersedia menyerang kubu .:






:. simbolik : perarakan raja (Sultan Muhammad al-Fateh) & tentera2.:




Seriously, perasaan time tu mmg xdpt nak digambarkan! Seronok, teruja, sume ade! Kagum dgn semangat Sultan Muhammad al-Fateh dan tentera2 di bawah pimpinan baginda. 800 tahun penantian, akhirnya Kota Konstantinopel berjaya dibuka! Subahanallah.....


:. makam Sultan Muhammad al-Fateh di Istanbul .:

Sekurang-kurangnya pemergian kami ke sana tidaklah sekadar menjalani latihan praktikal universiti, yg plg penting mempelajari lbh m'dalam tentang dunia dakwah di bumi Turki. 

Türkiye, insyaAllah ben yine geleceğim! :)


p/s : b'niat & b'hasrat utk menamakan anak2 sy Fateh & Fatehah suatu hari nanti. semoga semangat dan peribadi al-Fateh tertanam dlm diri mereka. :) insyaAllah.... J

No comments:

Post a Comment