Monday, 9 May 2011

seronoknye merantau..!

Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah, seminggu kat Istanbul. Today, for the 1st time kitorang terlajak bgn! Syok tdo sejuk2. So, esk je lah kitorang g universiti.

Ok, meh sy citer sket tntng tmpat kitorang b'praktikal ni. Kitorang praktikal kat Marmara University. Actually, kitorang xde la praktikal sgt pun. Diorang pun xtau nk bg kitorang keje ape. Maybe slh satu sbb ialah bahasa yg kitorang gnekan. Yelah, walaupun diorang ni golongan2 educated, tp diorang ni xtau nk speaking english. Kalau tau pun sket2 je. Even lecturer diorang pun kne gune translator utk bercakap dgn kitorang. So, nmpk mcm kitorang terer sket la even speaking mcm hagham gak!hahaha..:p So, diorang ajk kitorang msk kelas yg diorang ajar. Discuss dgn lecturer psl topik2 t'tentu. Ala2 wat research sket2.

:. diorang punye pamplet .:

:. at main entrance of Faculti of Illahiyat, Marmara University .:

:. masjid diorang .:
Ok, meh sy citer dr awal. Mula2 kitorg jejakkan kaki kat universiti ni, kitorang mcm pelik sket. Nape fakulti mcm sorang2 je?? Mane fakulti lain? Rupenya fakulti ni mmg terpisah dr fakulti2 lain. Main campus of Marmara University ni lbh kurang 10km dr Fakulti Ilahiyat ni. Mcm sistem UKM gak la.. Fakulti Perubatan terpisah dgn fakulti2 lain. So, same lah mcm kat sini. 1st time dtg universiti, Prof Jumalek yg bwk kitorang ke sni. Prof ni dtg dr fakulti yg lain. So, dia pun xtau sgt fakulti kat sni. Tapi dia usaha gak nak tolong kitorang. See, betapa baiknye beliau!! :)

:. ni lah Prof Jumalek. dia baik sgt. mcm ayah la bg kitorg kat sni. time ni dia bwk kitorang g Camlica utk tgk seluruh bndr Istanbul lps kitorang balik dr universiti .:

Kitorang pusing2 kat seluruh fakulti. Tiba2 kitorang mcm nmpk sorang mamat ni dok pndang kitorang. Muka mcm orang Melayu. Lps tu sengih2. Kitorang pndg je lah. Lps tu kitorang tny kat lecturer fakulti yg bwk kitorang jln2 ade ke x orang Malaysia yg study kat universiti ni. Dia kte ade tp mybe dlm 2 @ 3 org je sbb rmai student drpd Eropah. So, kitorang wat kesimpulan dak laki yg sengih2 tu maybe dak Malaysia. Abis citer! Student2 kat sni pun sume baik2. Sumenye rajin b'tegur dgn kitorang. Kdg2 rase mcm jd artis plak!hahaha..

:. library diorang. biase2 je. rasenye library kite maju lg kot.. :p .:

Maka, bermula lah episod praktikal di bumi khalifah ni. Harapnye dipermudahkan segala urusan kitorang kat sni. Lain2 citer, tunggu next entry, hokey! Assalamualaikum.. :)

1 comment: